sait

sait
ΕΔΩ ΠΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ SAIT;.. ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ??

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Από τα επεισόδια Πανιωνίου - Ολυμπιακού - ΩΣ ΤΗΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Από τα «πρωτοφανή» επεισόδια στον αγώνα Πανιωνίου - Ολυμπιακού το 2005 ως το μακελειό της Παιανίας η ατιμωρησία των πρωταιτίων καλά κρατεί 


Στο απυρόβλητο οι χούλιγκαν

«Απίστευτη αγριότητα». «Οι συμμορίες οπαδών πρέπει να διαλυθούν». «Το δηλητήριο του χουλιγκανισμού δεν μπορεί να συνεχίσει να διευθύνει τις εξέδρες των γηπέδων». Είναι μερικές από τις βαρύγδουπες φράσεις που ακούστηκαν μετά το μακελειό της λεωφόρου Λαυρίου στην Παιανία. Τα ίδια είχαν ειπωθεί και τον Ιανουάριο του 2005, σε εκτεταμένα επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης σε έναν αγώνα που δεν ξεκίνησε ποτέ, και τα οποία τότε είχαν θεωρηθεί πρωτοφανή. Ενας αστυνομικός είχε χάσει το μάτι του, δεκάδες άλλοι είχαν τραυματιστεί και το ματς μεταξύ Πανιωνίου - Ολυμπιακού είχε ματαιωθεί. Και τότε όπως και τώρα τα «κατορθώματα» των ελλήνων χούλιγκαν απασχόλησαν (και) τον διεθνή Τύπο. Οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν «ως εδώ» προαναγγέλλοντας δίκες και καταδίκες εντός 30 ημερών. Πέρασαν 2,5 χρόνια, φθάσαμε στο μακελειό της Παιανίας και στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου και η υπόθεση της Νέας Σμύρνης - στην οποία πρωταγωνίστησε και ένας από τους προφυλακισθέντες για το φονικό στην Παιανία - δεν έχει ακόμη εκδικαστεί! Πρόσφατα η δίκη για εκείνα τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη αναβλήθηκε για τέταρτη φορά, ενώ την ίδια ώρα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς διαβεβαίωνε ότι τα δικονομικά λάθη που έγιναν από την πλευρά της Αστυνομίας στην υπόθεση της Παιανίας υπάρχει δυνατότητα να διορθωθούν και τελικά να οδηγηθούν στο εδώλιο οι δράστες. Θα οδηγηθούν; Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Η ως τώρα ατιμωρησία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων της Νέας Σμύρνης και τα «χάδια» της αθλητικής Δικαιοσύνης σε παράγοντες ομάδων, παίκτες, διαιτητές και οπαδούς που παρεκτρέπονται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μέσα και έξω από τα γήπεδα δεν προδιαθέτουν για την καλή έκβαση της δικαστικής έρευνας που γίνεται για το μακελειό της Παιανίας...

Σε τέταρτη αναβολή οδηγήθηκε η δίκη των κατηγορουμένων για τα επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης τον Ιανουάριο του 2005

Τον Ιανουάριο του 2005, μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα μεταξύ Πανιωνίου - Ολυμπιακού, ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου της Νέας Σμύρνης μετατράπηκε σε αρένα.
.
Τα καλά νέα της περιόδου εκείνης ήταν ότι εκτός από την επιτυχή έκβαση της αστυνομικής προανάκρισης και της εισαγγελικής έρευνας οι κατηγορούμενοι παραπέμπονταν να δικαστούν και κατ' εφαρμογήν του μόλις τότε ψηφισθέντος νόμου περί αθλητισμού, η δίκη θα γινόταν εντός 30 ημερών και η ποινή που θα επιβαλλόταν στους δράστες των επεισοδίων δεν θα ήταν ούτε εφέσιμη ούτε εξαγοράσιμη.
Ωστόσο η δίκη αυτή όχι μόνο δεν έγινε μέσα στις 30 ημέρες από την άσκηση των διώξεων αλλά δεν πρόκειται να γίνει ούτε μέσα σε διάστημα τριών χρόνων (από τότε), και αυτό γιατί πρόσφατα, και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, αναβλήθηκε για τέταρτη φορά(!), για τις 20.2.2008, λόγω... ασθενείας των κατηγορουμένων!
Αλήθεια, τι ασθένεια είχαν οι κατηγορούμενοι; Μήπως κάποιοι είναι εκ των τραυματιών της «μάχης της Παιανίας»; Διότι ο ένας εκ των 14 κατηγορουμένων, ο 32χρονος Αλ. Παπαδόπουλος, υπάλληλος του Ολυμπιακού, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, είναι ήδη προφυλακισμένος και κατηγορούμενος - για κακούργημα αυτή τη φορά - για συμμετοχή και στη φονική συμπλοκή της λεωφόρου Λαυρίου στην Παιανία.
Οι κατηγορίες με τις οποίες προφυλακίστηκε είναι: «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» (κακούργημα), «διατάραξη κοινή ειρήνης», «ψευδορκία», «έκρηξη», «παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες» «συμπλοκή», «παράβαση του νόμου περί ερασιτεχνικού - επαγγελματικού αθλητισμού», «παράβαση του νόμου περί όπλων».
Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν στην Παιανία και ότι δεν ήταν καν εκεί. Η άποψη της Αστυνομίας, αλλά και της 26ης τακτικής ανακρίτριας κυρίας Μαρίας Παπαδογρηγοράκου που τον προφυλάκισε, ήταν αντίθετη. Μάλιστα, σε έρευνα που διενήργησε η Αστυνομία στο σπίτι του 32χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 52 κροτίδες. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, ο Αλ. Παπαδόπουλος συμμετείχε στα όσα διαδραματίστηκαν στην Παιανία, ενώ ο ίδιος κατέθεσε ψευδώς ότι δεν συμμετείχε και η κατάθεσή του αυτή έρχεται σε πλήρη αντίφαση με εκείνες άλλων χούλιγκαν που επίσης εξετάστηκαν από την Αστυνομία και τον κατονόμασαν.
Στον εισαγγελέα πέντε ύποπτοι για το φονικό
* Κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία ένα μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τέσσερα ηγετικά στελέχη της Θύρας 7 
Ενα μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τέσσερα ηγετικά στελέχη της Θύρας 7 λογοδοτούν αυτή την εβδομάδα στις εισαγγελικές αρχές για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Εχουν κληθεί ως ύποπτοι διότι από το ως τώρα αποδεικτικό υλικό προκύπτει ότι ήταν μεταξύ αυτών που καθοδήγησαν τους χούλιγκαν στη «μάχη» της Παιανίας προτρέποντάς τους ουσιαστικά να εκτονώσουν τη δολοφονική τους μανία πάνω στον 22χρονο Μιχάλη Φιλόπουλο. Το ανατριχιαστικό παράγγελμά τους «Θα πάμε να τους γαμ... και όποιος κάνει πίσω θα πεθάνει», που ακούστηκε στον σύνδεσμο Ερυθρόλευκη Στρατιά δέκα ημέρες πριν από το μακελειό της Παιανίας, φέρεται να λειτούργησε ως προτροπή στους χούλιγκαν του Ολυμπιακού οι οποίοι ήταν «διψασμένοι» για εκδίκηση εξαιτίας δύο περιστατικών που είχαν γίνει στο Παγκράτι και στα οποία είχαν «σταμπάρει» τον Μ. Φιλόπουλο.
Οι πέντε ύποπτοι αναμένεται να καταθέσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις εισαγγελείς Πρωτοδικών κυρίες Μαρουσώ Καλατζή και Ελένη Ράικου, οι οποίες διενεργούν προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε προκειμένου να διορθωθούν τα δικονομικά λάθη που έγιναν κατά την προανάκριση από την Ασφάλεια. Οι προανακριτικοί υπάλληλοι-αστυνομικοί έλαβαν ένορκες καταθέσεις όχι μόνο από απλούς μάρτυρες του μακελειού, αλλά και από υπόπτους οι οποίοι παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στη δολοφονία και στα επεισόδια, περιέγραψαν τη δράση ενός οργανωμένου στρατού χούλιγκαν και κατονόμασαν τους ηθικούς αυτουργούς και τους συναυτουργούς της δολοφονίας. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι αστυνομικοί θα έπρεπε να εξετάσουν ανωμοτί αυτούς που ομολόγησαν, και με την παρουσία δικηγόρου, ώστε να είναι έγκυρες και να μπορούν να αξιοποιηθούν από τις δικαστικές αρχές οι καταθέσεις τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Αντίθετα, ελήφθησαν ένορκες καταθέσεις ακόμη και από κατηγορουμένους για συμμετοχή στα επεισόδια οι οποίοι είχαν ήδη απολογηθεί στην 26η τακτική ανακρίτρια.
Η πρακτική αυτή της Ασφάλειας έθεσε σε κίνδυνο ακυρότητας την ογκωδέστατη δικογραφία. Οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές όμως θεωρούν ότι ο «σκόπελος» μπορεί να ξεπεραστεί. Οπως έγινε γνωστό τόσο οι εισαγγελείς κυρίες Καλατζή και Ράικου όσο και η 26η τακτική ανακρίτρια θα χρησιμοποιήσουν τις επίμαχες καταθέσεις όσων ομολογούν μόνο ως προς το μέρος που επιβαρύνουν άλλους.
Οι πέντε ύποπτοι, Μ.Κ., Μ.Μ., Ν.Σ., Τ.Π. και Τ.Κ., αναμένεται να προσβάλουν ως άκυρο το σύνολο των προανακριτικών καταθέσεων που δόθηκαν στην Ασφάλεια επειδή δεν προστατεύθηκαν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπως δήλωσε ρητώς στην κυρία Ράικου την περασμένη Πέμπτη ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Τ. Μιχαλόλιας. Κατά τα άλλα οι πέντε αναμένεται ότι θα τηρήσουν κοινή γραμμή που θα περικλείεται στο τρίπτυχο «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα», αμφισβητώντας την αξιοπιστία του 38χρονου τοξικομανούς Χ.Σ. που τους κατονομάζει, περιγράφοντας πώς κλείστηκε το ραντεβού, τι ειπώθηκε και πώς και από ποιους δολοφονήθηκε ο Φιλόπουλος.
Η κατάθεση του 38χρονου Χ.Σ. αλλά και άλλων μαρτύρων είχε ως αποτέλεσμα η Αστυνομία να συντάξει μια λίστα με τους πρωταγωνιστές της δολοφονίας και των επεισοδίων. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται, εκτός από τα πέντε ηγετικά στελέχη της Θύρας 7, άλλα 23 άτομα που είναι αρχηγοί της Θύρας 13 και άλλοι «πράσινοι» και «κόκκινοι» χούλιγκαν που αναμένεται να κληθούν από την 26η τακτική ανακρίτρια με την έκδοση είτε ενταλμάτων σύλληψης είτε κλήσεων προς απολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου