sait

sait
ΕΔΩ ΠΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ SAIT;.. ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ??

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Φιλοπουλος Εισαγγελέας «Πείτε μου ποιος σκότωσε»

Απειλούν με επεισόδια αν δεν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες τους»

Επρεπε να φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε τον χαμό ενός 22χρονου ανθρώπου για να ξεφύγουν οι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου από τις στερεότυπες δηλώσεις και τα ευχολόγια που αφορούν τη βία.
Εστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η παραδοχή του Πέτρου Κόκκαλη όσον αφορά τις απειλές που δέχονται οι ΠΑΕ από τις συμμορίες και κατ' επέκταση την εξάρτηση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποκαλύπτει το σκληρό, αλλά πραγματικό, πρόσωπο του ποδοσφαίρου.
«Θέλαμε να αλλάξει η ποινή κεκλεισμένων των θυρών γιατί τιμωρούνται άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τα επεισόδια και γιατί καμία ΠΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει κάποιους ανθρώπους που θέλουν να παίξουν ξύλο στην Αθήνα. Δεν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε και άλλωστε δεν είναι η δουλειά μας», επισήμανε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «SuperSport FM», πριν περάσει στο ζουμί της υπόθεσης: «Η τιμωρία της έδρας δίνει τη δυνατότητα σε συμμορίες να εκβιάζουν τις ΠΑΕ. Οταν τιμωρούνται οι ΠΑΕ για κάποιους που παίζουν ξύλο στο κέντρο της Αθήνας ή αλλού, είναι επόμενο αυτοί να απειλούν τις ΠΑΕ πως θα κάνουν επεισόδια και θα τους κλείσουν το μαγαζί αν δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες τους».
Αυτοκριτική 
Η κυβέρνηση προχώρησε στη 15ήμερη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων των ομαδικών αθλημάτων και ο Πέτρος Κόκκαλης θεώρησε την απόφαση αυτή ως ιδανική αφορμή για αυτοκριτική: «Είναι μια απόφαση που οφείλουμε να σεβαστούμε. Το σημαντικότερο μήνυμα που προκύπτει από αυτή είναι πως όλοι εμείς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το χόμπι, θα πρέπει να το φροντίζουμε καλύτερα. Και οι ΠΑΕ έχουν μεγάλη ευθύνη. Νομίζω πως αν όλοι κοιταχτούμε στον καθρέφτη θα αντιληφθούμε τις ευθύνες μας».

Οσον αφορά τις προτάσεις και τα μέτρα για την πάταξη της βίας, όλα αυτά τα χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά αλλά στην πράξη έχουν γίνει ελάχιστα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας προσέγγισε το θέμα λιγότερο επιδερμικά: «Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο στα τέλη Απριλίου θα καταθέσουμε μία πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας. Χρειάζεται η συνεργασία των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού, αλλά δεν ξέρω μήπως θα ήταν πιο χρήσιμη η παρουσία και των υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού, αφού το πρόβλημα είναι κοινωνικό».
«Ενας κούριερ» 
Ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε και στην τηλεοπτική εκπομπή «Press» της ΝΕΤ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:
- «Αμέσως μετά τα επεισόδια και τη συγκεκριμένη πληροφορία, αναζητήσαμε να δούμε τι συνέβη και πράγματι ο συγκεκριμένος οπαδός απεδείχθη ότι ήταν υπάλληλος κούριερ στο εμπορικό τμήμα της Θρύλος Α.Ε. Σαφώς, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αυτό είναι πρόβλημα για τον Ολυμπιακό. Αλλά πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας ότι η ΠΑΕ και η Θρύλος Α.Ε. απασχολούν περισσότερους από 400 υπαλλήλους και είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να γνωρίζεις τι πράττει ο καθένας όταν φεύγει από τη δουλειά του. Θα με ρωτήσετε πώς προσλαμβάνονται τα συγκεκριμένα άτομα. Είναι λογικό όταν αναζητείς κάποιον ανειδίκευτο υπάλληλο να κοιτάς και το γύρω σου χώρο. Εξυπακούεται ότι όσοι προσλαμβάνουμε έχουν λευκό ποινικό μητρώο, όπως και ο υπάλληλος που συνελήφθη. Εφόσον όμως ισχύουν οι κατηγορίες που του αποδίδονται, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία θέση στον Ολυμπιακό». «Οπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, όχι, δεν θα πήγαινα με το παιδί μου στο γήπεδο. Και σημειώστε ότι έχω μεγαλώσει πηγαίνοντας με τον πατέρα μου στο γήπεδο, και είμαι ο πρώτος που πραγματικά θα ήθελα να δημιουργηθούν επιτέλους οι συνθήκες, προκειμένου το ίδιο να κάνω και με το δικό μου παιδί».

  kokalis «Δεν είχαν εισιτήρια» 
«Πήραμε 500 εισιτήρια που δικαιούμασταν, αλλά από αυτά διαθέσαμε περίπου τα 40 σε αθλήτριές μας και άλλα μέλη της αποστολής. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χέρια μας. Τα έχω μπροστά μου και μπορεί να έρθει να τα δει όποιος θέλει. Ηδη ήρθαν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά κανάλια και τους τα έδειξα», υποστήριξε (μιλώντας στην ιστοσελίδα contra.gr) ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, επισημαίνοντας στη συνέχεια: «Εχω όλα τα έγγραφα που στείλαμε στην Αστυνομία, με τα οποία ζητούσαμε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την ασφάλεια και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο,τι έγινε, δεν έγινε λόγω του αγώνα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν απλά η αφορμή. Αν δεν γίνονταν (τα επεισόδια) την Πέμπτη μπορεί να γίνονταν (προχθές) το Σάββατο στο ντέρμπι των ανδρών. Ισως να γίνονταν άλλη ημέρα. Οτι έγινε, έγινε μακριά από το γήπεδο. Είναι συνταρακτικό αυτό που συνέβη και ο Ολυμπιακός καταδίκασε τα γεγονότα».

Παπαρήγα: Κατάργηση των ΠΑΕ 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Κατάργηση των ΠΑΕ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, και δημιουργία ενός νέου τύπου ποδοσφαίρου, ερασιτεχνικού, πρότεινε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χαρακτήρισε πυροσβεστικά τα μέτρα της κυβέρνησης μετά τη δολοφονία του νεαρού και καταλόγισε πολιτικές ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις, «που συνεργάζονται με τις ΠΑΕ αντί να τις καταργήσουν, που έχουν μπλέξει το ποδόσφαιρο και συνολικά το άθλημα με το στοίχημα, όπου οι εταιρείες ντόπινγκ και γενικότερα οι εταιρείες είναι κράτος εν κράτει».

«Ποιος;» 
«Πείτε μου ποιος σκότωσε», ακούστηκε στεντόρεια, το βράδυ της Παρασκευής, η φωνή του εισαγγελέα, ο οποίος χτυπώντας το χέρι στο γραφείο απαίτησε μια απάντηση γι' αυτό που απορούσε από το βράδυ της Πέμπτης ολόκληρη η Ελλάδα: Ποιος, άραγε, θα μπορούσε να σκοτώσει κάποιον μόνο και μόνο γιατί η φανέλα τού «άλλου» έφερε το τριφύλλι ή τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο;

«Κανείς από μας», θα μπορούσε να είναι η απάντηση που θα ήθελαν να δώσουν οι νεαροί συλληφθέντες των πρωτοφανών επεισοδίων, οι οποίοι στο ανακριτικό διήμερο που ξεκινάει από σήμερα θα κληθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν την προσωρινή κράτηση. Κι αν η αρνητική απάντηση μοιάζει μάλλον πειστική όσον αφορά τη δική τους ευθύνη για τη δολοφονία του 22χρονου φίλαθλου του Παναθηναϊκού, αναλόγου πειστικότητος πρέπει να είναι οι απαντήσεις τους για μια σειρά άλλων κακουργημάτων, η διάπραξη των οποίων μετέτρεψε σε κόλαση τη λεωφόρο Λαυρίου.
«Δύο στελέχη» 
Η πρώτη απάντηση στο βασικό ερώτημα «ποιος σκότωσε» πιθανότατα εσωκλείεται στη δικογραφία με τη μορφή μιας (μάλλον ασαφούς) περιγραφής, η οποία σκιαγραφεί -κατά πληροφορίες- δύο «ηγετικά στελέχη οπαδικού συνδέσμου του Ολυμπιακού» που «συνεπλάκησαν με τον 22χρονο οπαδό του Παναθηναϊκού». Η αναζήτηση από την Αστυνομία των προσώπων αυτών θα δώσει περισσότερες απαντήσεις, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η περιγραφή που δίνεται στην προανάκριση τους φέρει «να χτυπούν τον 22χρονο», χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, πάντως, η οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας κάποιου εκ των συλληφθέντων με τις διωκτικές αρχές. Οσον αφορά τους συλληφθέντες, μέχρι στιγμής υπό κατηγορία βρίσκονται 18 άτομα. Πιο συγκεκριμένα:

Το βράδυ της Παρασκευής, ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης οδηγήθηκαν 15 άτομα, εκ των οποίων οι δώδεκα ως υπαίτιοι των επεισοδίων και οι τρεις ως επικεφαλής συνδέσμων του Ολυμπιακού (Καλλιθέα, Κυψέλη) και του Παναθηναϊκού (Μπραχάμι), στα γραφεία των οποίων εντοπίστηκαν -σύμφωνα με την Αστυνομία- από ναρκωτικές ουσίες μέχρι «οπλοστάσια». Επίσης, ένας νεαρός, επικεφαλής συνδέσμου, κρατείται στο νοσοκομείο καθώς είναι τραυματισμένος. Το βράδυ της Παρασκευής εμφανίστηκε ενώπιον των αρχών ο επικεφαλής του συνδέσμου Περιστερίου του Παναθηναϊκού και προχθές συνελήφθη ο αρχηγός του συνδέσμου Π. Φαλήρου του Ολυμπιακού.

«Αρνούνται» 

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν εντός του διημέρου και η 26η τακτική ανακρίτρια θα προσωποποιήσει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο που απήγγειλε ο εισαγγελέας κατά παντός υπευθύνου, ώστε να επιμερίσει ποινικές ευθύνες και να αποδώσει στον καθένα ό,τι του αναλογεί με βάση τις ενδείξεις της δικογραφίας. Τα αδικήματα που απαγγέλθηκαν είναι:

-Εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία κατά συρροή, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, εκρήξεις, αγορά και κατοχή ναρκωτικών (κακουργήματα).

-Επικίνδυνη σωματική βλάβη, διακεκριμένες φθορές, σωματικές βλάβες, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, οπλοκατοχή, παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και κροτίδων (πλημμελήματα).

Σήμερα θα απολογηθούν όσοι αντιμετωπίζουν μόνον πλημμεληματικές πράξεις (υπολογίζεται ανεπισήμως πως είναι 4) και την Τρίτη οι υπόλοιποι με τα κακουργήματα. Η στάση που τηρείται από τους περισσότερους είναι αρνητική απέναντι στην κατηγορία με υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που ποικίλλουν: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν συμμετείχαν καν στα επεισόδια, δεν ήταν παρόντες δηλαδή εκεί και άλλωστε δεν βρέθηκε τίποτα πάνω τους ή στην κατ' οίκον έρευνα που ακολούθησε, και κάποιοι άλλοι πως περνούσαν τυχαία από εκεί.

Οπως αναφέρθηκε χθες από την πλευρά των κατηγορουμένων, η Αστυνομία αναζητεί και άλλα στοιχεία με τη μέθοδο του DNA ώστε να διασταυρώσει ποιοι ήταν παρόντες στα επεισόδια. Για να το επιτύχει αυτό, όπως καταγγέλθηκε, πάρθηκε δείγμα από τα αποτσίγαρα των νεαρών στα κρατητήρια ώστε να συγκριθεί με το υλικό το οποίο βρέθηκε στο χώρο των επεισοδίων σε πέτρες, ρόπαλα κ.λπ.



Θα «μιλήσουν» τρεις και δύο βίντεο... 
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ 

Πάνω σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα... πέφτουν συνέχεια οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που διενεργούν τις έρευνες για τη δολοφονία του 22χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου.
Ατυπες καταθέσεις, ανώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες και πληροφορίες «δείχνουν» τα άτομα για τα οποία είχαν ενδείξεις συμμετοχής τους στη δολοφονία του άτυχου νεαρού από τον Κολωνό, από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές «δένουν» σιγά-σιγά, αφού υπάρχουν στοιχεία τόσο για την ταυτότητα των ατόμων που μαχαίρωσαν και ξυλοφόρτωσαν τον 22χρονο όσο και για τους ηθικούς αυτουργούς του παράλογου αυτού φόνου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δύο νεαρών που είχαν επιφορτιστεί με το έργο της καταγραφής των συγκρούσεων, στις κάμερες των οποίων εκτιμάται ότι έχει καταγραφεί και η στιγμή της άγριας δολοφονίας.

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να «μιλήσουν» για πολλά... Πρώτον, για την ταυτότητα των προσώπων που συμμετείχαν στη συμπλοκή του παραλόγου την περασμένη Πέμπτη στην Παιανία, στοιχεία τα οποία θα προκύψουν από την ανάλυση των ερασιτεχνικών βίντεο, τόσο στην εικόνα όσο και τις κραυγές μίσους που καταγράφηκαν.

Δεύτερον -και πιο σημαντικό- για το αν υπάρχει γενετικό υλικό (DNA) του 22χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου στα ρόπαλα, τα μαχαίρια, τις πέτρες και τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρέθηκαν στο οδόστρωμα της λεωφόρου Λαυρίου, αλλά και στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν σε ορισμένους από τους 21 συνδέσμους και των δύο ομάδων που έκαναν εφόδους οι αστυνομικοί.

Τρίτον, το αν, πού και από ποιους χρησιμοποιήθηκαν τα «πολεμοφόδια» που κατασχέθηκαν ύστερα από εφόδους σε συνδέσμους και σπίτια συλληφθέντων και τέταρτον αν τα λάφυρα (κασκόλ, μπλούζες και πανό), που βρέθηκαν σε σύνδεσμο και ανήκουν σε αντίπαλη ομάδα, προέρχονται από προηγούμενες συμπλοκές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που διενεργούν τις έρευνες έχουν στη διάθεσή τους ένα μικρό βίντεο, το οποίο απεικονίζει τον άτυχο 22χρονο από τον Κολωνό αιμόφυρτο στο οδόστρωμα και γύρω από αυτόν πρόσωπα που κραυγάζουν γεμάτα μίσος δίνοντας κατευθύνσεις.

Είναι χαρακτηριστική η φωνή ενός ατόμου -γνωστού στην Αστυνομία- που αποτρέπει όσους τρέχουν να βοηθήσουν τον Φιλόπουλο και κραυγάζει όλο κομπασμό: «έτσι γ..... τα μανιατάκια τους εχθρούς τους»!

Από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μέχρι χθες οι συλλήψεις είχαν φθάσει τις 18.

Το Σάββατο οι έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίστηκαν σε συνδέσμους οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, στην Αθήνα και στον Πειραιά. Σε οκτώ από αυτούς δεν βρέθηκε το παραμικρό. Στους δύο όμως βρέθηκαν: ξύλινα ρόπαλα, αλουμινένια βέργα, μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα (ένα από πόδι τραπεζιού, στο οποίο είχε αναγραφεί με μαρκαδόρο «Θύρα 7 - Μαφία-Στρατιά»), 24 σουγιάδες, φωτοβολίδα χειρός, σφεντόνες, σιδερένιος αλτήρας από όργανο γυμναστικής, μεταλλικό ρόπαλο, αυτοσχέδια μεταλλικά κλομπ, δύο κομμάτια αλυσίδας και ένα αυτοκόλλητο, το οποίο γράφει: «Κόκκινοι Μαχητές Κορυδαλλού 1984» και απεικονίζει άτομο που κρατάει ρόπαλο και στην πλάτη του αναγράφεται: «Θύρα 7».
Και οι δύο υπεύθυνοι των συγκεκριμένων συνδέσμων συνελήφθησαν και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Η Αστυνομία έχει στοιχεία για οργανωτές επεισοδίων, παράλληλα προβληματίζεται με τα μέτρα της κυβέρνησης

Λίστα «ηγετών» - «υπαρχηγών» 

Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μια λίστα με μικρά ονόματα -περίπου δέκα- σκληρών οργανωτών αιματηρών επεισοδίων, η οποία συνοδεύεται από διάφορα πληροφοριακά στοιχεία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα και τις διάφορες σχέσεις τους, έχουν συντάξει και ελέγχουν οι αστυνομικές Αρχές, μετά τις απανωτές εφόδους σε γραφεία συνδέσμων φιλάθλων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.


Οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα ονόματα ή ακόμα και διάφορα παρατσούκλια που χρησιμοποιούν, δίνοντας την εικόνα ενός οργανωμένου μικρόκοσμου με αρχηγούς, υπαρχηγούς, «δεξιά χέρια» και άλλους ρόλους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη σκιαγράφηση του χάρτη της οργανωμένης βίας που περιέγραψαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην «Ε», μια από τις πιο σκληρές ομάδες φιλάθλων του Ολυμπιακού έχει έδρα την περιοχή «Μανιάτικα» του Πειραιά και έχει επικεφαλής έναν 35άχρονο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι γνωστός όχι μόνο στις Αρχές, αλλά και σε ολόκληρο τον οργανωμένο χώρο των οπαδών του Ολυμπιακού. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με όσα μας περιέγραψαν, αποτελείται από περίπου 50-60 μέλη νεαρότερων ηλικιών, που ξεκινούν ακόμα και από 12-13 ετών, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στα 22. Οι περισσότεροι από αυτούς διατηρούν ευκαιριακές επαφές με τον σκληρό - ηγετικό πυρήνα της ομάδας και τον ακολουθούν με τυφλή πίστη -αγγίζει τα όρια της στρατιωτικής πειθαρχίας- όταν σημάνει συναγερμός για επικείμενο «ραντεβού», όπως έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Κοινά 
Ηγετικούς ρόλους διαθέτουν ακόμα, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη λίστα που έχουν συντάξει οι Αρχές τις τελευταίες ημέρες, και μερικά άλλα άτομα για τα οποία γνωρίζουν τα μικρά τους ονόματα, αλλά και τις περιοχές από τις οποίες συντονίζουν τις κινήσεις τους. Ετσι, λοιπόν, πρόκειται για έναν άντρα, ηλικίας άνω των 30, που ζει στο Κερατσίνι, έναν λίγο μεγαλύτερό του που ζει στο Γαλάτσι, έναν ακόμα από την περιοχή των Καμινίων, έναν από την Αμφιάλη, δύο από τον Κορυδαλλό και για μερικούς άλλους του στενού φιλικού περιβάλλοντός τους. Κοινά τους χαρακτηριστικά είναι:

*Η οργάνωση, η καθοδήγηση, ακόμα και η χρηματοδότηση των οικονομικά ασθενέστερων ή και για την αγορά των εργαλείων (μαχαίρια, κατσαβίδια, σκαπτικά κ.ά.).

*Ο συντονισμός της ενημέρωσης και της κινητοποίησης των άλλων ομάδων για την οργάνωση των επιθέσεων ή των αντεπιθέσεων και την απόκρουση των εχθρικών δυνάμεων σε περίπτωση αιφνιδιασμού.

*Οι περισσότεροι από αυτούς που κατέχουν ηγετικούς-συντονιστικούς ρόλους, έχουν υπολογίσιμα εισοδήματα και οικονομική επιφάνεια ικανή να καλύψει ακόμα και τα δικαστικά έξοδα σε κάποιον που πιθανώς θα συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων και η οικογένειά του δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

*Κάποιοι από αυτούς διατηρούν σχέσεις με ένστολους -κάτι που φυσικά δεν μπορεί επί του παρόντος να αποδειχτεί- και χρησιμοποιούνται ως παροχείς πληροφοριών για διάφορες υποθέσεις που ερευνώνται, καθώς κυκλοφορούν στις πιάτσες και μαθαίνουν πολλά.

Προβληματισμός 

Στο μεταξύ, σε ψύχραιμα κλιμάκια της Αστυνομίας επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον τα μέτρα που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, προβλέπουν βαριές και μη ανασταλτικές ποινές θα κατορθώσουν να περιορίσουν και, πόσω μάλλον, να λύσουν το πρόβλημα της αθλητικής βίας.

Θα είναι πολύ δύσκολο, τονίζουν, για έναν εισαγγελικό λειτουργό να στείλει, για παράδειγμα, ένα δεκαεπτάχρονο παιδί στη φυλακή, κάτι που είναι απολύτως εξηγήσιμο. Τονίζουν, ακόμα, ότι από τον σχεδιασμό αυτόν λείπουν τα «μικρά, ευέλικτα και αποδεδειγμένα αποτελεσματικά μέτρα», όπως είναι ο ταχύτατος περιορισμός τού υπόπτου για πρόκληση επεισοδίων σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, ο αποκλεισμός του από την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών ή άλλων αγώνων, η σκλήρυνση των μέτρων κατά των ΠΑΕ και άλλα.

Απόστρατοι, πρώην ηγετικά στελέχη των αρχών ασφαλείας, λένε ότι ένα από τα μέτρα που θα εδύναντο να αποδώσουν αποτελεσματικά θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη των σχεδίων διείσδυσης και συλλογής πληροφοριών από τις ίδιες τις ομάδες που προκαλούν τα επεισόδια.

Οταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται αυτό το μέτρο, είχαν διατεθεί αρκετοί μυστικοί αστυνομικοί που κατάφερναν να συλλέγουν και να θέτουν υπ' όψιν των προϊσταμένων τους πληροφορίες που αφορούσαν τις δραστηριότητές τους αλλά και τους σχεδιασμούς επιθέσεων σε αντίπαλες ομάδες. Ομως, οι αλλαγές στην ηγεσία της αστυνομίας και η στροφή της προσοχής στην αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων οδήγησαν στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στα... μπλε 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί από τους αστυνομικούς που απασχολούνταν με τις ομάδες των χούλιγκαν απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και ανέλαβαν καθήκοντα στις ειδικές ομάδες με τις μπλε φόρμες και τα κράνη για να κάνουν συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

«Πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον αστυνομικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος», λένε έμπειρα στελέχη της Ασφάλειας. «Ακόμα και οι έφοδοι στα γραφεία των συνδέσμων και οι κατασχέσεις των πολεμοφοδίων βοηθούν περισσότερο στον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Μπορούν να τα αντικαταστήσουν άνετα, μέχρι την ημέρα που θα ξαναρχίσουν οι αγώνες...».

  Η άλλη όψη του νομίσματος 
Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ 

Οι σύνδεσμοι φιλάθλων στο στόχαστρο μετά τα τραγικά γεγονότα στην Παιανία, αλλά όπως λένε με ανακοινώσεις τους ή οι εκπρόσωποι τους, «το νόμισμα έχει και άλλη όψη».

«Ολοι θα εκμεταλλευθούν το θάνατο του οπαδού», λένε οι Σύνδεσμοι
Σύνδεσμοι με πολύχρονη παρουσία στα γήπεδα που έχουν «τη δική τους ιστορία» στη Θεσσαλονίκη είναι, μεταξύ άλλων, ο «κίτρινος» «Σούπερ 3», η «ασπρόμαυρη» «Θύρα 4» και το «κυανόλευκο» «Παπάφη Κλαμπ» και παίρνουν θέση και για τα γεγονότα στις ηλεκτρονικές τους ιστοσελίδες. «Φταίει η κοινωνία» είναι το δικό τους συμπέρασμα...

Στο επίσημο σάιτ της «Θύρας 4» (www.paokg4.org) υπάρχει ένα κείμενο που «μεταφέρει» την άποψη αρκετών - όχι μόνο ΠΑΟΚτσήδων. Στα παιδιά της κερκίδας το πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο της Αγγλίας έχει τα δικά του «ένοχα» μυστικά. Και εξηγούν: «(Και) αυτό είναι το αγγλικό μοντέλο. Αυτό που επί χρόνια μάς διαφημίζουν. Αυτό που "καθάρισε" τα αγγλικά γήπεδα (και όχι μόνο). Μόνο που ξεχνάνε να σε μιλήσουν για την άλλη όψη του νομίσματος. Οτι πήρε το σαφώς πιο ελεγχόμενο και τις περισσότερες φορές γραφικό χαβαλέ και νταβαντούρι μέσα και γύρω από τα γήπεδα και το μετέτρεψε σε οργανωμένες συμμορίες εκτός γηπέδων. Το ανακάτεψε με όπλα, ναρκωτικά, προστασία και εξυπηρέτηση συμφερόντων και ουσιαστικά το έκανε παρακλάδι του οργανωμένου εγκλήματος» τονίζεται στο σημείωμά τους στο σάιτ.

Στη θέση της «ηλεκτρονικά» η «Θύρα 4» υποστηρίζει ακόμη πως: «Το τελευταίο τρίμηνο, κόμματα και αποκόμματα επενδύουν στην τυφλή βία με επίκεντρο την ανύπαρκτη Εθνική Παιδεία. Καθαρά από θέμα τύχης δεν έχουμε θρηνήσει νεκρούς στις καθημερινές κλοτσοπατινάδες μεταξύ εκκολαπτόμενων κομματικών στελεχών, που αύριο θα αναλάβουν και ηγετικό ρόλο στην κοινωνία» αναφέρουν χαρακτηριστικά και καταλήγουν: «Οπως πάντα, θα κλάψουμε όλοι υποκριτικά, θα κάνουμε την πολιτική μας πάνω από τον τάφο του γιου της, θα εκμεταλλευτούμε τον αποπροσανατολισμό που προσφέρει το χθεσινό τραγικό γεγονός, θα αναβαπτιστούμε όλοι μαζί στη βολική κολυμπήθρα που λέγεται "βία στα γήπεδα". Μια χαρά μάς ξεπλένει εδώ και 30 χρόνια. Μπορούν τουλάχιστον να πουν στη μανούλα ότι ο γιος της θα είναι το τελευταίο θύμα της παρανοϊκής, τυφλής βίας; Δεν μπορούν» καταλήγουν.

Οι οπαδοί του Αρη είναι από τους πιο ενεργούς τα τελευταία χρόνια. Πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της ΟΣΥΦΕ (Ομοσπονδίας Συνδέσμων Φιλάθλων Ελλάδας) και στο δικό τους σάιτ (www.super3.gr) μιλούν για «στρουθοκαμηλισμό», αλλά και για «δικαίωση». Στο ένα τους «σημείωμα» αναφέρουν χαρακτηριστικά πως: «Τι φταίει; Πολλά. Προτάσεις; Λύσεις; Καμία ουσιαστική. Μέτρα πρόληψης; Στα χαρτιά... μόνο... Ποια όμως είναι η αντίδραση των ανευθυνοϋπεύθυνων; Ποια άλλη εκτός από τη γνωστή ..."παράθυρα" επί "παραθύρων", όλοι λένε το "κοντό" τους και το "μακρύ" τους και αρκετοί από αυτούς να καταλήγουν στο χιλιοειπωμένο, αλλά όχι αποδεδειγμένο, ότι φταίνε οι σύνδεσμοι. Εμείς θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους αυτούς τους κυρίους, που κάθονται πίσω από τα πολυτελή γραφεία τους και μέσω επιτροπών αποφασίζουν (...αλλά για τίποτα το εποικοδομητικό) ότι τα κρούσματα βίας που έχουμε μετά την απαγόρευση των οργανωμένων μετακινήσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και μάλιστα με μεγαλύτερες εντάσεις από ό,τι πριν».

Οι φίλοι του Αρη αναρωτιούνται μεταξύ άλλων: «Μήπως θα πρέπει να κλείσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι επειδή γίνονται επεισόδια στις πορείες; Στρουθοκαμηλισμός, με φόντο το πτώμα ενός νέου παιδιού» τονίζουν.

Το «Παπάφη Κλάμπ» έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία του. Οχι λόγω της πολιτείας, αλλά επειδή η κατάσταση στον Ηρακλή δημιούργησε «εσωτερικά προβλήματα» μεταξύ των οπαδών και οι αγωγές και μηνύσεις από διοικούντες της ΠΑΕ «λύγισαν» τους επικεφαλής. Το «μαχητικό» τους πνεύμα παραμένει, όχι όμως και η ιστοσελίδα τους. Σε μια άλλη, οπαδών του Ηρακλή, την www.bluefans.gr, υπάρχουν διάφορα σχόλια στο «φόρουμ», όπου κυριαρχεί το συμπέρασμα: «Οποιος θέλει να πιστεύει ότι επειδή μερικοί φόρεσαν την πράσινη, κόκκινη ή δεν ξέρω εγώ τι φανέλα και αυτοπροσδιορίζονται οπαδοί, φίλαθλοι είναι γελασμένος».



Αντί να κλείσουν σύνδεσμοι άλλαξαν τον πρόεδρο της ΕΕΑ! 
Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

Ελεγχος για πρώτη φορά από κρατικό φορέα στους συνδέσμους οπαδών, τα «εκκολαπτήρια βίας και εγκληματικών ενεργειών», όπως σωστά επισημαίνεται από επώνυμα χείλη τις τελευταίες ημέρες, έγινε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Βενιζέλου. Το δύσκολο έργο να ξετρυπώσει τους... ποντικούς και τα άλλα φυντάνια που δρουν στα άντρα του χουλιγκανισμού ανέλαβε η νεοϊδρυθείσα τότε Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με πρόεδρο έναν αδέκαστο ανώτερο δικαστικό, τον αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Παπαλάκη. Από πού ξεκίνησε; Μα, από το «Α», ζητώντας απλά πράγματα:

1. Καταστατικό εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο.

2. Ποινικά μητρώα όλων των μελών, που απαρτίζουν το Δ.Σ. κάθε συνδέσμου.

3. Κατάσταση μελών.

4. Αναγνώριση από τον σύλλογο, τον οποίο υποστηρίζουν τα μέλη του συνδέσμου.

Από την ενδελεχή εξέταση των προσκομισθέντων στοιχείων, σε συνεργασία με την Αστυνομία, η οποία βεβαίωσε ποιοι οπαδοί είχαν βεβαρημένο μητρώο και είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τη Δικαιοσύνη, η ΕΕΑ προχώρησε στην έκδοση πιστοποιητικών νομιμότητας. Σε ελάχιστους συνδέσμους, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δόθηκε η άδεια λειτουργίας, στους περισσότερους όμως άναψε κόκκινο φως. Ανάμεσα στους... κοκκινισμένους ήταν οι δύο «ναυαρχίδες»: η «θύρα 7» του Ολυμπιακού και η ΠΑΛΕΦΙΠ του Παναθηναϊκού. Τι επακολούθησε το γνωρίζουν καλά και φυσικά το θυμούνται πρώτος και καλύτερος ο κ. Παπαλάκης και κατόπιν οι υπόλοιποι δικαστικοί-μέλη της Επιτροπής, για την οποία ο κ. Βενιζέλος έτρεφε μεγάλα όνειρα και ευελπιστούσε ότι θα έφερνε την κάθαρση στον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι πιέσεις ήταν αφόρητες, οι δε παρεμβάσεις έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, κανείς σύνδεσμος οπαδών δεν έβαλε λουκέτο, ενώ η ΠΑΛΕΦΙΠ και η «θύρα 7» ζουν και βασιλεύουν. Από τότε, την εποχή Παπαλάκη μέχρι σήμερα, ποτέ άλλος σύνδεσμος δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, ούτε βεβαίως ακούστηκε ξανά ότι θα γίνει ή έγινε έλεγχος.

Η ουσία, εν προκειμένω, είναι πως εκτός από τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου (καταστατικό, ποινικά μητρώα, κατάσταση μελών), το ισχυρό χαρτί, δηλαδή η αναγνώριση του συνδέσμου οπαδών, αποτελεί προνόμιο των ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η ίδρυση ενός συνδέσμου συντελείται κατόπιν επιθυμίας της διοίκησης της ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Με άλλα λόγια, δεν μαζεύονται αυτοβούλως κάποιοι αγνοί φίλαθλοι και συμφωνούν «θα ιδρύσουμε έναν σύνδεσμο», αλλά κάποιοι ελεγχόμενοι από τις ομάδες «επαγγελματίες» φίλαθλοι υλοποιούν τις επιθυμίες των διοικούντων και λειτουργούν πλέον υπό τις οδηγίες και ευλογίες τους. Το κομμάτι αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει και να το αποτρέψει καμία Επιτροπή, κανένας κρατικός φορέας. Απόδειξη χαρακτηριστική είναι πως σύνδεσμοι που κινούνται στα όρια του νόμου όχι μόνο λειτουργούν, αλλά συνεχίζουν και παίρνουν εισιτήρια σε προνομιακή τιμή από τις ομάδες.

Οσο για την ΕΕΑ, συνεχίζει να υφίσταται με άλλον βεβαίως πρόεδρο, τον ανώτερο δικαστικό Σταύρο Κουτελιδάκη, που αντικατέστησε τον κ. Παπαλάκη μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στις εκλογές του 2004. Ανάμεσα στα μέλη της είναι κι ένας παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής, που έπαιξε μεν λίγο, αλλά άφησε το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο: ο Πάρις Γεωργακόπουλος. Το στοίχημα για την περιθωριοποιημένη τα τελευταία χρόνια ΕΕΑ δεν χάθηκε, αρκεί να θωρακιστεί και να αναλάβει πάλι δράση. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές. Χρειάζεται, όμως, πάνω απ' όλα πολιτική βούληση...

«Εγκληματίες του ποινικού δικαίου»

«Κανείς πρόεδρος δεν θέλει μέσα στο γήπεδο της ομάδας του ανθρώπους εγκληματίες, διότι αυτοί που βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Παιανία είναι εγκληματίες του ποινικού δικαίου, είναι κλεφτρόνια, δεν έχουν καμία σχέση με το γήπεδο και τον αθλητισμό, είναι κακοποιά στοιχεία, κι όποιος λέει για προσωπικούς στρατούς είναι άσχετος, καθώς προφανώς αναφέρεται σε περασμένες δεκαετίες».
Αυτή ήταν η τοποθέτηση του υπεύθυνου εισιτηρίων και συνδέσμων της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Μώραλη (στον «Flash 96») για τα σοβαρά επεισόδια την περασμένη Πέμπτη στη λεωφόρο Λαυρίου, ομολογώντας ότι «δεν με εξέπληξαν καθόλου όσα συνέβησαν και όσο κι αν είναι δυσάρεστο το περιστατικό, πρέπει να πω ότι είμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε στο παρελθόν κι άλλα θύματα».

«Ακούμε που λένε για τα ευρωπαϊκά γήπεδα, ναι, μπορεί στις κερκίδες των γηπέδων να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά παρόμοια "ραντεβού" οργανωμένων φιλάθλων λαμβάνουν χώρα και στην Αγγλία και στην Ολλανδία και στην Ισπανία», πρόσθεσε ο Γ. Μώραλης, συμπληρώνοντας: «Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ στην Ελλάδα. Εδώ ο κ. Νικολαΐδης έδωσε και φωτογραφίες στην Αστυνομία. Τι άλλο να κάνει δηλαδή; Ο κ. Κόκκαλης έχει από κοντά τους οργανωμένους, σε σημείο μάλιστα να έχει κατηγορηθεί και να έχει παρεξηγηθεί, αλλά ο σκοπός του είναι σαφέστατος. Να περάσει τα μηνύματα που θέλει».

Και κατέληξε: «Θεωρώ μεγάλη υποκρισία να δηλώνουμε έκπληκτοι όταν ακούμε για ναρκωτικά μέσα στους συνδέσμους. Για ποια έκπληξη μιλάμε; Οταν τα ναρκωτικά έχουν μπει μέσα στα σχολεία, στις πλατείες, στα πανεπιστήμια. Ας σταματήσει η υποκρισία και ας δούμε το πρόβλημα κατάματα, αν θέλουμε να το ελαχιστοποιήσουμε».

Ο Σκωτσέζος δημοσιογράφος Κιθ Τζάκσον ξεκαθαρίζει

Μάθημα 1ον: Αντιμετωπίζουμε το θέμα της βίας πολύ σοβαρά

«Πρώτα απ' όλα το αντιμετωπίζουμε ως ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η αστυνομία λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Συλλαμβάνει αμέσως όσους δημιουργούν προβλήματα και τους οδηγεί στη φυλακή. Η Πολιτεία κάνει νόμους για να τους τηρεί. Επιπρόσθετα οι σύλλογοι βοηθούν, διότι γνωρίζουν όσους κάνουν αυτά τα επεισόδια», τόνισε μεταξύ άλλων στο «Sportnews» ο Κιθ Τζάκσον, διευθυντής του αθλητικού τμήματος της «Daily Record», μιας εκ των κορυφαίων εφημερίδων της Σκωτίας.
«Οπως γνωρίζετε, το πρόβλημα του αλκοολισμού στη χώρα μας είναι έντονο. Εδώ ο κόσμος πίνει και δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Μετά την κατανάλωση μπίρας αναζητούν τρόπο για να πλακωθούν στο ξύλο. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας», λέει ο Σκωτσέζος δημοσιογράφος και προσθέτει:

«Γνωρίζω τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αθήνα. Είναι απίστευτο ότι αυτά τα γεγονότα βίας εξελίχθηκαν με αφορμή έναν αγώνα βόλεϊ γυναικών. Βέβαια αυτό ήταν απλά και μόνον η αφορμή. Ξέρω ότι η κόντρα των φιλάθλων του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό δεν έχει όρια. Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει εδώ, στη Σκωτία, μεταξύ των οπαδών των Ρέιντζερ και Σέλτικ. Βέβαια σ' εμάς έχει εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Υπάρχει διαφοροποίηση τόσο πολιτική όσο και θρησκευτική. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα το δικό μας».

Εκτός γηπέδων
Για τα φαινόμενα βίας στη χώρα του, ο Κιθ Τζάκσον είπε: «Μπορώ να πω ότι πλέον δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με βία στα γήπεδά μας ή γύρω από αυτά. Τα προηγούμενα χρόνια το φαινόμενο ήταν έντονο. Οχι όμως και τώρα. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι οι χώρες με το σοβαρότερο πρόβλημα βίας είναι η Ιταλία και η Γερμανία. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Σκωτία είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα. Βεβαίως για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, εάν βρεθείς σε μια παμπ 5 ή 6 ώρες ύστερα από ένα ντέρμπι Σέλτικ - Ρέιντζερς υπάρχει η περίπτωση να δεις να παίζουν ξύλο πιωμένοι οπαδοί των δυο ομάδων. Στην Αγγλία εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα κυρίως έξω από τα γήπεδα».

Οσο για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές της Σκωτίας έβαλαν φρένο στα κρούσματα βίας τόνισε: «Στη Σκωτία δουλέψαμε σκληρά και πραγματικά για ν' αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Αφορμή στάθηκε ένας τελικός κυπέλλου το 1980 στο "Χάμπτεν Παρκ". Οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και τον μετέτρεψαν σε ρινγκ. Ηταν το σημείο μηδέν. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο κάτω. Το πρώτο μέτρο ήταν η αποβολή από τα γήπεδα όσων κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και η τιμωρία τους. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας. Βέβαια δεν αγνοούμε το γεγονός ότι η Βρετανία ήρθε κατάματα με τις δύο μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το Χέιζελ και το Χίλσμπορο. Επίσης σοβαρό μέλημα ήταν η παρουσία οικογενειών με παιδιά στο γήπεδο».

«Κοινωνικό»

Για τη βία στα ελληνικά γήπεδα ο Τζάκσον δήλωσε: «Το πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι η κοινωνική διάσταση του θέματος. Διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ποδοσφαιρικό πρόβλημα. Αυτό δεν ισχύει πουθενά. Πάντα η βία είναι κοινωνικό πρόβλημα. Το θέμα είναι πού εκδηλώνεται. Συνήθως όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Στην Ελλάδα αυτό που απορρέει είναι ότι εντός και εκτός γηπέδων υπάρχει πεδίο δράσης για όσους θέλουν να δημιουργούν αυτά τα επεισόδια. Πάντα θα υπάρχουν άτομα που θα θέλουν να δημιουργούν βία. Οταν τους δίνεται η δυνατότητα να ενσωματώνονται στη μάζα, τότε θα γίνονται και πιο επικίνδυνοι».

Ποδόσφαιρο και βία έγιναν ζευγάρι με το... καλημέρα

Η έναρξη της βίας, αρχικά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, προσδιορίζεται στο 1863, επίσημη χρονιά της γέννησης και του ποδοσφαίρου, όταν οι θεατές που ανήκαν στη μέτρια - υψηλή αστική τάξη έπρεπε να παραχωρήσουν τις θέσεις τους στις λεγόμενες μάζες.
Μέχρι και την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, επεισόδια και εισβολές στους αγωνιστικούς χώρους είχαν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με την εξέλιξη, θετική ή αρνητική, του κάθε αγώνα, από τη δεκαετία του '50 όμως και μετά (με τη γέννηση του φαινομένου είτε των teddy boys, mods, rockers, είτε των skinheads), με τον όρο «χουλιγκανισμός» βαπτίζεται πλέον ο ανοικτός και βίαιος πόλεμος μεταξύ θεατών, κατά συνέπεια φιλάθλων κάθε κοινωνικής τάξης, με την αστυνομία.

Επικίνδυνο, ανεξέλεγκτο και σοβαρό πλέον πρόβλημα στη Βρετανία, το φαινόμενο του χουλιγκανισμού ανάγκασε την κυβέρνηση να ψηφίσει το «1968 Public Order Act», έναν νόμο που επέτρεπε στα δικαστήρια ν' αποφασίζουν υπέρ της απαγόρευσης της εισόδου στα γήπεδα, σε άτομα τα οποία θεωρούνταν επικίνδυνα για την υγεία και τη ζωή των υπόλοιπων θεατών.

Η «Σκότλαντ Γιαρντ» βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση ατόμων που έμοιαζαν με skinhead ή φορούσαν φθηνά εργατικά ρούχα, επειδή όμως ο κλέφτης λέγεται πως είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους νομοταγείς ή τις όποιες εφευρέσεις, τα σημεία των καιρών ανάγκασαν τους χούλιγκαν να εκσυγχρονιστούν, ν' αλλάξουν τα πιστεύω και τη μόδα τους, βγάζοντας από πάνω τους τις όποιες «φθηνές» ετικέτες, για τις ακριβές κι επώνυμες που (κυρίως οι οπαδοί της Λίβερπουλ τη δεκαετία του '80) προμηθεύονταν ύστερα από ληστείες σε ακριβές μπουτίκ ρούχων.

Ο πρώτος νεκρός

Σύμφωνα πάντα με την ιστορία και την έγκυρη καταγραφή των γεγονότων, το θλιβερό ρεκόρ των πρώτων επεισοδίων (μ' έναν νεκρό) σε γήπεδο ανήκει στους οπαδούς της σκωτσέζικης Γκάσγκοου Ρέιντζερς που στις 24 Μαΐου του 1972, κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Ντιναμό Κιέβου στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης, δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια στις εξέδρες με τελικό απολογισμό, έναν νεκρό, 150 τραυματίες, περισσότερες από 100 συλλήψεις κι έναν χρόνο ποινή αποκλεισμού της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι Αγγλοι είχαν τη φήμη των πλέον σκληρών και επικίνδυνων χούλιγκαν στην Ευρώπη και ας είχαν δύο από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η πρώτη, το 1985 στο Χέιζελ των Βρυξελλών, λίγο πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη Γιουβέντους: Η κακή οργάνωση της UEFA με τη βελγική αστυνομία έφερε περισσότερους θεατές σε μία περιορισμένη ως προς την τελική της χωρητικότητα θύρα, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να ποδοπατηθούν και 39 απ' αυτούς να βρουν τραγικό θάνατο από ασφυξία. Οι αγγλικοί σύλλογοι αποβλήθηκαν από την Ευρώπη για 5 χρόνια, για έξι η Λίβερπουλ, οι οπαδοί της οποίας κρίθηκαν ένοχοι για εκφοβισμό προς τους αντίστοιχους της Γιουβέντους οι οποίοι αναγκάστηκαν να τους αποφύγουν και αναπόφευκτα να στριμωχτούν μεταξύ τους χωρίς να προλάβουν να γλιτώσουν το μοιραίο.

Κάπως έτσι πήγαν τα πράγματα και στις 15 Απριλίου του 1989 στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ κατά τη διάρκεια του Λίβερπουλ - Νότιγχαμ Φόρεστ, παιχνίδια των ημιτελικών του αγγλικού Κυπέλλου: 96 ήταν αυτή τη φορά τα θύματα (όλοι τους οπαδοί της Λίβερπουλ) που πλήρωσαν με τη ζωή τους από ασφυξία και ποδοπατήματα την κακή οργάνωση και τα υπεράριθμα εισιτήρια σε σχέση με την πραγματική χωρητικότητα.

Η τότε Βρετανή πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ προχώρησε σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση, τη γνωστή ως Football Spectators Act, την οποία εισηγήθηκε ο λόρδος Τέιλορ. Επρόκειτο για ένα συνολικό σχέδιο που παρείχε την κοινή δράση κράτους, αστυνομίας, ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ομάδων. Το συγκεκριμένο σχέδιο υποχρέωσε τις ομάδες να καταργήσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, να καταργήσουν τις θέσεις ορθίων, να εξοπλίσουν το κάθε σημείο του γηπέδου με τηλεοπτικές κάμερες κλειστού κυκλώματος, να βγάλουν στους φιλάθλους τους μια προσωπική ταυτότητα μέλους, με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κτλ.

Εξαγωγή

Εκτοτε, κανένας ταραξίας δεν μπορούσε να ξεφύγει από τα νέα μέτρα κατά της βίας, ούτε και ο οπαδός της Κάρντιφ που το 2005 είχε τη φαεινή ιδέα να κλοτσήσει ένα άλογο έφιππου αστυνομικού και συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα με την κατηγορία της «απόπειρας ανθρωποκτονίας».

Μέτρα άριστα μεν για τα αγγλικά γήπεδα, επικίνδυνα όμως εκτός γηπέδων, αλλά και νησιού, όπου οι χούλιγκαν ξεσπούν την οργή τους σε όποια πόλη κι αν ταξιδέψουν, είτε με την εθνική είτε με τις ομάδες τους. Εκτός αυτού, με τη βοήθεια του Internet, οι Αγγλοι χούλιγκαν στέλνουν πλέον διάφορα μηνύματα και mail εκφοβισμού στους αντίπαλους οπαδούς (ή ακόμη και σε παίκτες), πολλές φορές μάλιστα κλείνοντας και ραντεβού για το ξεκαθάρισμα των όποιων λογαριασμών. Οπως το «ραντεβού θανάτου» την περασμένη Πέμπτη στην Παιανία...

Πολύς κόσμος στην κηδεία του 22χρονου


Μέσα σε βαρύ κλίμα και παρουσία αρκετού κόσμου έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου η κηδεία του 22χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν την Πέμπτη στην Παιανία.
Περίπου 1.000 άτομα, φίλοι του Μιχάλη Φιλόπουλου και φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, βρέθηκαν στο 3ο Νεκροταφείο Νίκαιας για να πουν το τελευταίο αντίο στο θύμα των σοβαρών επεισοδίων που έγιναν στη λεωφόρο Λαυρίου.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν στην κηδεία του Μιχάλη Φιλόπουλου ήταν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ υπήρχαν και αρκετά στεφάνια από συνδέσμους, όχι μόνο του Παναθηναϊκού, αλλά και άλλων ομάδων. Τραγικές φιγούρες η οικογένεια και οι υπόλοιποι συγγενείς του θύματος, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έχασαν το γιο τους.

Εμπρησμός στα γραφεία της Δόξας Δρ.
«Κάρβουνο» έγιναν τα γραφεία της Δόξας Δράμας τα ξημερώματα του Σαββάτου από αγνώστους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πιθανότητα να πρόκειται για εμπρησμό είναι η μεγαλύτερη, καθώς οι δράστες έσπασαν τζάμια του γηπέδου, μπήκαν μέσα, λεηλάτησαν τα αποδυτήρια (έκλεψαν αθλητικό υλικό, μέχρι και... μπάλες) και μετά έβαλαν φωτιά. Χάρη στην έγκαιρη επέμβασή της η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε, όμως προκάλεσε αναταραχή σε όλη τη Δράμα. Η αστυνομία βρήκε αίμα κοντά στο σπασμένο τζάμι και το στοιχείο αυτό εξετάζεται, ενώ η προπόνηση της ομάδας χθες αναβλήθηκε. «Τώρα που αρχίζουμε και ανακάμπτουμε, κάποιοι θέλουν να μας σταματήσουν και να κάμψουν ηθικά την ομάδα. Αυτό θέλουν κι όχι να κλέψουν». Οι ζημιές υπολογίζονται περίπου στις 10.000 ευρώ.

«Τα μέλη - στρατιώτες έχουν γίνει ...στρατηγοί»

Του Γ. ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το ελληνικό μπάσκετ, κατά καιρούς, έχει «πληγωθεί» από τη βία, γιατί έχει αποτελέσει πεδίο εκδήλωσής της. Ο ισχυρός άνδρας του αθλήματος, νυν πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, δεν έδειξε να σαστίζει με την τροπή που έχει πάρει το θέμα, γιατί από καιρό θεωρούσε πως «ήταν θέμα χρόνου να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα».

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τις ξεκάθαρες απόψεις που πρεσβεύει χρόνια τώρα, κατονομάζοντας τον χώρο των οργανωμένων συνδέσμων ως «θερμοκήπιο» του χουλιγκανισμού, προσθέτοντας στο «παιχνίδι» και τον οπαδικό Τύπο:

«Κυριολεκτικά εκπλήσσομαι που μετά τα τελευταία θλιβερά περιστατικά όλοι δείχνουν ξαφνιασμένοι, λες και ανακάλυψαν την πυρίτιδα», υπογραμμίζει ο κ. Βασιλακόπουλος από τη Μόσχα, που βρίσκεται για να παρακολουθήσει το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας Γυναικών και τονίζει: «Πριν ακόμη διατελέσω γενικός γραμματέας Αθλητισμού, είχα προειδοποιήσει ότι οι σύνδεσμοι οπαδών είναι κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία παροχής εισιτηρίων και οργανωμένης προσέλευσής τους και ότι τα μέλη τους, από "στρατιώτες", έχουν μεταβληθεί σε "στρατηγούς", οι οποίοι μάλιστα έχουν αιχμαλωτίσει τα αφεντικά των ομάδων. Σας θυμίζω ότι πριν από το φάιναλ φορ της Σαραγόσα είχα αρνηθεί να συνηγορήσω στην εξαγωγή αθλιότητας και αλητείας, και μάλιστα τότε μου απάντησαν ότι "αυτούς έχουμε και αυτούς θέλουμε". Δεν με εκφράζει η πολιτική των εντυπώσεων. Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Το μόνο μέτρο που μπορεί να αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός είναι η άμεση κατάργηση των οργανωμένων συνδέσμων και της ελεγχόμενης διοχέτευσης των εισιτηρίων και επιπλέον να μπουν κανόνες στη λειτουργία των ΜΜΕ που είτε ελέγχονται από αφεντικά ομάδων είτε πρόσκεινται σε συγκεκριμένες ομάδες. Αν απομονώσει κανείς τους τίτλους τους, μπορεί να καταλάβει πολλά».


Γ. Βασιλακόπουλος: Ολοι δείχνουν ξαφνιασμένοι με όσα έγιναν...
Ο ΕΣΑΚΕ

Πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ο ΕΣΑΚΕ, διά του προέδρου του, Βασίλη Οικονομίδη, είναι έτοιμος να καταθέσει μια δέσμη προτάσεων αλλά και τη διάθεση των επαγγελματικών σωματείων να εναρμονιστούν με ένα γενικότερο πλάνο αντιμετώπισης της βίας που θα εκπονήσουν οι ειδικοί.

«Βασικά, το μέτρο τής αναστολής των αγωνιστικών εκδηλώσεων είναι ένα μέτρο εκτόνωσης. Αν μείνουμε μόνο σε αυτό, τότε χαμένος θα είναι ο ελληνικός αθλητισμός και θα πανηγυρίζουν οι συμμορίτες, οι οποίοι χαίρονται όταν προκαλούν διάλυση της νομιμότητας» ήταν η βασική τοποθέτησή του. «Εμείς, ως φορέας του επαγγελματικού μπάσκετ, στο μέτρο τής εποπτείας και των δυνατοτήτων μας, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε προβληματιστεί και ήδη έχουμε πάρει κάποια μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της βίας. Πρώτοι απαγορεύσαμε τις μετακινήσεις οπαδών, όταν όλοι μάς κατέκριναν. Επιπλέον, επεξεργαστήκαμε και έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για την καθιέρωση του ονομαστικού εισιτηρίου, η οποία θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν δεν υπήρχε εμπλοκή με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Από εκεί και πέρα, θα εμφανιστούμε στην ευρεία σύσκεψη της Τρίτης με συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν θα ήθελα να αναλύσω αυτή τη στιγμή. Κυρίως όμως με τη διάθεση να προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας σε ένα γενικότερο πλάνο που θα εκπονηθεί, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση. Περιμένουμε λοιπόν, από ανθρώπους που έχουν σπουδάσει και εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα, συγκεκριμένες εισηγήσεις και όχι τη γενικότητα περί δαιδαλώδους κοινωνικού φαινομένου. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα συναίνεσης και εφαρμογής του νόμου υπό την καθοδήγηση της Πολιτείας», συμπλήρωσε.


Ιωαννίδης: Κάτι πρέπει να γίνει .
Του Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Ο Γιάννης Ιωαννίδης διακρίνεται για την ευθύτητα του χαρακτήρα του, την κρυστάλλινη άποψη για θέματα που κατέχει, αλλά και την πρακτικότητα της σκέψης του πάνω σε αθλητικά και κοινωνικά φαινόμενα. Τα αιματηρά επεισόδια της Παιανίας δεν μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα από τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό του μπάσκετ.

Γ. Ιωαννίδης: Είμαστε πολύ πίσω στην πρόληψη και καταστολή της βίας
Ο Γιάννης Ιωαννίδης, από τη φύση του επιθετικός χαρακτήρας, δεν έκρυψε τις διαθέσεις του όταν δέσποζε στους ελληνικούς πάγκους του μπάσκετ. Εζησε τη βία στα γήπεδα στο πετσί του και οι απόψεις του είναι ξεκάθαρες:

«Ξεκίνησε μια προσπάθεια από τη σημερινή αθλητική ηγεσία, κατατέθηκε ένας νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή και στέλνει στη φυλακή τους χούλιγκαν, άρα έγινε μια αρχή. Είναι γεγονός όμως ότι εδώ και χρόνια όλα ήταν στον αέρα. Τίποτα δεν έγινε για το πρόβλημα της βίας στους αθλητικούς χώρους, καμία πρόληψη, οι χούλιγκαν συλλαμβάνονταν και έβγαιναν με παρεμβάσεις επωνύμων, είτε βουλευτών είτε πολιτικών είτε αυτών που μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Αστυνομίας. Νέα παιδιά δίνουν τώρα ραντεβού για να μαχαιρωθούν έξω από τα γήπεδα και επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει και από τους συνδέσμους φιλάθλων, που είναι οργανωμένοι και έχουν πάρει τη σχετική άδεια λειτουργίας από την αρμόδια επιτροπή. Δυστυχώς, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, άρα χρειάζονται πιο δυναμικές παρεμβάσεις απο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

* Να κλείσουν οι σύνδεσμοι;

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πω αν πρέπει να κλείσουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων ή όχι. Οι φίλαθλοι πρέπει να ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους, το ίδιο και οι σύνδεσμοι. Είναι πολύ κακό όταν νομίζουν ότι μπορούν και να διοικήσουν, να κάνουν κουμάντο στις ομάδες. Τότε εκτραχύνονται τα πράγματα, αλλάζει το σκηνικό και φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις».

Οι παράγοντες

* Οι ευθύνες των παραγόντων;

«Εχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης από τη στιγμή που ζητούν τη βοήθεια των οπαδών για να αγοράσουν τις ομάδες και τους δίνουν δικαιώματα. Εχω ακούσει κατά καιρούς πολλούς παράγοντες να μιλούν με πολύ χειρότερα λόγια από έναν οπαδό, κάτι που σημαίνει ότι υστερούμε και σε παράγοντες, όπου υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Οσοι έχουν βγει στο εξωτερικό και έχουν γνωρίσει την οργάνωση των συλλόγων, π.χ. στη Γερμανία, στην Αγγλία και στην Ιταλία, καταλαβαίνουν τη διαφορά που υπάρχει με την Ελλάδα. Εκεί είναι όλα συντονισμένα, όποιος τολμήσει να δημιουργήσει το παραμικρό, συλλαμβάνεται και μπαίνει στη φυλακή, γι' αυτό και είπα στην αρχή ότι είναι θετικό το πρώτο βήμα που έγινε, με την κατάθεση του σχετικού νόμου. Πρέπει όμως να δοθεί και η δυνατότητα στους αστυνομικούς να κάνουν πιο άνετα τη δουλειά τους, να μπουν συστήματα ελέγχου με κάμερες σε όλα τα γήπεδα, προκειμένου να παρακολουθούνται οι ταραξίες, τουλάχιστον εντός των γηπέδων. Είμαστε ακόμη πίσω στην πρόληψη και την καταστολή της βίας, γι' αυτό σε κάποιες περιπτώσεις οι χούλιγκαν κάνουν... πάρτι στις κερκίδες, τα σπάνε, τα ρημάζουν και συλλαμβάνεται ένας... αθώος»! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου